Hikari 1.5:Mastodon :P

Posted by Aftuz On 12/25/2010 02:01:00 AM 0 comments

IMG_0239  Tuan2 dan puan2,perkenalkan Mastodon.     

    Code name:Hikari 1.5
      Spec:
          5x KRS-2552HV ICS Red Ver. servo
          RCB-4HV controller board
          KRI-3,KRR-1 Transmitter
          10.V Evolta AAA batteries
          Stainless 2mm aluminium bodies
  
 Quit the crap,bukan korang paham pun.haha



IMG_0232      
Dan harap tak payah google la apekebenda Mastodon tuh,wat korang  gelak terguling guling je nanti.Aku suka Mastodon,sebab tu aku taruk nama tu.5 ekor dah cukup buat huru hara.wuahaha.
      Akhirnya,siap gak Mas ni (Walaupun dah 2 minggu lepas.haha).Dan,aku pun berpuas hati walaupun ada banyak kena baiki lagi.Dan yang paling penting, pengalaman berharga yang aku dapat.






IMG_0231      
     
      Suis letak kat belakang,jadi ekor dia.And yes,Mas is a boy.How sweet Smile










Dan ada yang tanya aku boleh gerak tak benda nih.Ni ha,buktinya Winking smile



    
      Motion yang aku buat ni buat ala kadar je.Tak perfect lagi.Lagipun susah nak buat dia berjalan sebab guna satu servo je untuk setiap kaki.Kiranya macam takde sendi la.Cuba korang ikat lutut dan buku lali korang jangan bagi gerak,mesti susah nak jalan kan.Jadi kena tambah at least 4 lagi servo sebenarnya,but sorry,I can’t afford it anymore.Den bukan tokey cop duit.Oh,dan den juga bukan anak orang kaya.haha.Yang ni pun nak tahu berapa kosnya?RM3k~4k 



IMG_0233


Disebabkan faktor masa dan kewangan,Mas setakat ni je la kot.Aku ada benda yang lagi penting nak buat.Study lagi.
     Mastodon☆

Hikari 1.5:Final design&Cutting

Posted by Aftuz On 12/12/2010 03:32:00 AM 0 comments

Okay.kerja2 lukis melukis dah siap.Dah maleh dah den nak pikir lagi.Ini kira final design la.


 Pandangan depan

   Pandangan belakang

  Pandangan atas





Lepas siap design macam mana bentuk dia.Kita tukar kepada 2D lak.Orang panggil lukisan pelan la kot.Kat sini kita taruk measurement dengan lebih detail.












 Lepas tu pulak,print je lukisan pelan tu,tampal je atas aluminium sheet.Senang.Dulu,aku lukis atas aluminum sheet nih.Tapi banyak masalah.
1.Kadang2 garis bengkang bengkok.
2.Ukuran tak sama.Rasanya dah lukis 23 mm panjang tapi,ukur sekali lagi 24mm lak.
3.Bila nak lukis lubang paling leceh dan meletihkan.
4.Lukis atas aluminum mana leh padam.Bila nak potong boleh keliru mana satu garisan yang betul

Walau 2-3 mm beza pun,nanti parts tak boleh masuk terutamanya bila nak masukkan skru.Ini boleh menyebabkan kita bermasam muka /serba salah kalau buat untuk orang lain.Dan meningkatkan ketensionan.Belum potong lagi.

Jadi lebih baik mintak tolong pakcik printer tolong lukiskan lepas tu tampal.habis cerita.Masa pun jimat ;D Senior aku yang tengok ni,thumbs up kat aku.yeah!!







Ini main body yang dah siap dipotong.Kalau nak potong cantik2 memang ambil masa.Ni pun dekat 3 jam aku buat.Paling susah nak buat lubang petak tu.










Gambar penutup atas.Nak buat ni pun susah.Aku nak bentukkan aluminium jadi bentuk U tak berapa jadi.Jadi skru tak leh masuk.haha.Dapat masukkan 2,3 je.Lepas tu,senior kata,skru tu besaq dan banyak sangat.haha.Saiz 3mm dah cukup dah.Lepas tu taruk 2 skru dah cukup kuat.











Bukan senang nak pilih skru/bolt.Ada jadual dia.Kalau nak diikutkan, kalau nak tahu skru yang sesuai ada kiraan(formula) dia.Banyak faktor kena ambil kira.Macam torque servo dll.

Aku buat senyap2 benda ni.Tapi bangkai gajah mana boleh ditutup.Terkantoi gak dengan ahli kelab lain.Segan gak ar.Tapi diorang bagus.Ada yang bagi semangat.Senior aku (aku mcm apprentice dia kot.Skill potong memotong aku belajar dari dia) banyak bagi nasihat dan idea untuk Hikari.Lepas tu serba salah nak ikut ke tak.haha.Hikari masih banyak kelemahan dari segi design jadi dah macam kena buat yang baru.Aku kata kat dia,aku buat yang ni dulu,nanti aku upgrade.Alang2 dah design letih2,takkan nak rombak balik kan?


Nak tahu rupa dia bila dah siap macam mana??Next post..hihi..

Hikar1.5:Mari melukis!!

Posted by Aftuz On 12/05/2010 12:55:00 AM 1 comments

Setakat ni,aku sempat melukis je.Sambil2 mengasah skill Solidwork dengan pc 'separuh' baru.haha.


Guna 5 servo.4 kaki.1 kepala.Ini tak siap lagi.Ada sikit lagi kena baiki.Siap semua ni,print,lepas tu baru potong.

Sebagai seorang (mechanic??) kelab.Sini panggil ha-do.ハード。Singkatan kepada hardware agaknya.Senang citer tukang motong la.,haha.Sepatutnya kena belajar melukis guna CAD dari dulu lagi tapi aku tak berminat sebab leceh haha.Tapi sekarang terpaksa belajar gak sebab dah termasuk dalam silibus subjek.





Pandangan dari depan.
Mula2 merangkak-rangkak gak nak belajar benda ni,tapi lama2 dah okay sket.Kalau lukis guna komputer senang nampak bentuknya.Jadi kalau ada masalah dengan lukisan,senang nak betulkan.Paling aku suka bab2 nak 'mate' kan part dia.Memang best dowh tengok parts bergabung.










Mungkin 2 minggu lagi baru boleh potong agaknya.Banyak benda nak kena buat.Pastu nak programming lagi..Itu pun belum boleh jamin jadi ke tak.Ok,thanks for reading. ;D


17th Kawasaki Robot Festival (27~29Aug2010)

Posted by Aftuz On 11/20/2010 03:54:00 AM 0 comments


          Ok.tak lama lepas MCR,27hb tu aku pergi Robot Festival Kawasaki lak.Tapi dengan orang lain lak.Quite busy kan?Aku pun tak tahu memang aku terlebih rajin  ke ataupun suka menyemak.haha.Kalau pikir balik macam bongok gak ar ,pergi join 2 2,orang lain join satu jeh.(Yea,this maybe one of the reason I FAILED 6 subjects =_=)Pada asalnya ingatkan nak berhenti MCR,join Kawasaki sebab Kawasaki tak cukup orang tapi sebab senior kata tak syok pulak tinggal 2 orang je join MCR.Sebab dah tercakap dah nak join Kawasaki,masuk je la 2 2..Takpe la asalkan 2,2 bahagia walaupun duit aku pun melayang 2X.$$$$(for the hotel n transport).^____________^

           Dan kepada Ayahanda dan Bonda maafkan anakanda kerana balik lambat.I also wish to come home earlier.haha.

           Kalau MCR berdasarkan individual,Kawasaki lak berdasarkan team(4 org).Kapten,Driver,Elektrikal,Mechanic.Aku jadi mechanic.Kapten dan Driver mestilah dapat kat senior.Tapi diorang ni banyak juga membantu time nak buat benda tu.Hampir kesemua diorang buat kot.hahaLagipun diorang faham,aku pun kena buat untuk MCR gak,jadi kerja aku takdela banyak sangat.Design diorang buat guna GoogleSketch Up pastu aku potong2 jeh.

Dari kiri:Mechanic,Elektrikal,Driver,Capten,perintis tahun depan.haha)

MCR:Finale(21/22.8.2010)

Posted by Aftuz On 11/13/2010 01:47:00 AM 3 comments


Kalau ikut bahasa Jepun,dia panggil hanseikai.Kalau ikut bahasa Melayu,majlis penginsafan la kot.flashback kesalahan2 yang lalu.Jadi sesuaila dengar lagu ni sambil membaca :D

MCR:Course MCR

Posted by Aftuz On 7/11/2010 11:07:00 PM 3 comments

6.00 a.m 11 Julai- berjaya gak buat course bentuk S dengan U.Benda ni paling susah nak buat sebab  bengkang bengkok.Daripada design sampaila kerja menggunting,menampal memanglah  leceh dan take time.

Mula mula design guna Microsoft Visio.Lepas tu print.Sebab saiz dia besar,kena print banyak2.Then,cantumkan macam puzzle.









MCR:Kotak kotak...

Posted by Aftuz On 7/03/2010 11:41:00 PM 0 comments

Kotak yang aku tempah kat internet dah sampai.Dah potong siap2 mengikut spec course yang aku nak buat.Lama gak cari kotak ni.Usha 2 bulan lepas lagi,tapi baru sekarang ada duit nak beli.Tapi yang tak best,kotak senang patah sebab nipis.Ingatkan 5mm dah cukup tebal.20 keping cukup kot untuk buat course.Lepas ni bolehla start test run.Yosh!!.



Dalam mesyuarat kelab minggu lepas,dah ditetapkan bajet yang boleh bagi kat aku dalam 3 sen Yen je.Mana la cukup,tapi tak leh nak cakap apa,sebab memang kelab tengah miskin skang.Aku perlukan at least 2 man untuk buat experiment dan 2 man lagi untuk upgrade.Time tengah pening pikir mana nak korek duit,sampai surat,kata duit claim insurans dah dimasukkan dalam account bank aku dalam 2 man lebih.Timing memang tepat lak tu.Huhu,maybe ini hikmahnya lutut aku lari hari tu kot.Syukur-

MCR:Learn C++ in 10 days

Posted by Aftuz On 6/19/2010 06:29:00 PM 0 comments

   Sebelum ni,aku bukan programming betul2 pun kereta MCR aku.Aku just ubah sikit2 je yang sample asal.Bunyi cam lebat je tapi sebenarnya aku tak tahu apa benda pun pasal C++.haha.

   Sample program yang asal memang tak boleh pakai.Patutla aku fail nak bagi kereta ikut line.Jadi ambik keputusan untuk belajar C++ betul2.Sebab hari match dah nak dekat,kena belajar cepat2.Dan,nasib baik aku jumpa buku nih.hehe.

   Betul ke guna buku ni boleh belajar C++ dalam masa 10 hari je?Well,that's a challenge for me.With exams coming soon,welcome to the Hell  =)

MCR:Not good.

Posted by Aftuz On 6/17/2010 12:45:00 AM 0 comments

1.Dah seminggu lebih,aku fikir camna nak programming nak bagi kereta pusing ke kiri.Naik muak dah-Not good.

2.Perbelanjaan kelab di tahap kritikal.Bajet untuk MCR dikurangkan tidak lebih kepada 8 man.Patut ke guna duit sendiri,or biarkan kereta tanpa upgrade?Tak upgrade-Kalah-Not good.

3.Study kucar kacir.Otak kucar kacir.Bajet kucar kacir.Life kucar kacir,fatigue-Lost spirit-Not good. =_= ;






Cuba buat kereta MCR ke-2 guna Lego.Habiskan banyak masa pikir masalah Lego lak,jadi tak jadi.



Am I strong enough to face this???May God be with me-

Bye2 ALpha Rex.

Posted by Aftuz On 6/14/2010 05:36:00 PM 3 comments

Aku nak guna Lego untuk tolong projek MCR aku.Jadi terpaksa leraikan Alpha Rex.Sayang gak sebenarnya sebab aku tak puas main lagi.

Rest In Peace XX/APRIL?? 2010~14 JUN 2010

Nanti jadi kereta lak.

Kereta MCR aku lak lepas jalan berapa kali,dah tercabut skru sana sini.Wayar terputus. =_= "

MCR:PANTAS

Posted by Aftuz On 6/12/2010 05:55:00 PM 0 comments

         Aku busy sekarang jadi aku tulis cukup syarat je untuk report kat korang yang nak tahu dan untuk rujukan aku sendiri di masa akan datang.Jadi akan jadi padat dan tidak menarik.Sorry for that.

 Aku dah join taikai (pertandingan) MCR ni secara rasmi.Taikai ni start  22 & 23 Ogos 2010 (2 hari) kat Akihabara.Jadi,sape nak datang tengok,jom.Terutamanya Miss TTT ye.smile rvmp.


 Jadi secara rasminya nama kereta aku Pantas.Kalau korang

NXT Bluetooth Troubleshooting

Posted by Aftuz On 5/31/2010 08:42:00 PM 15 comments


Beside the USB cable,the NXT have the Bluetooth function.With this, you can make a connection to PC  to download your program unto NXT.If you rich enough to buy another NXT, you can connect up to three NXTs to give more abilities to your robots.Besides you can control your robot from PC,you also can use other Bluetooth devices like Handphones, Wiimote etc.

To learn how to use the Bluetooth, just read the Lego Mindstorms User Guide.Tombi-LOL

Can't connect to the NXT Bluetooth device?Read next how to connect NXT Bluetooth device to the computer.

 The problem is

My life:For the people around me (pukul berapa?)

Posted by Aftuz On 5/29/2010 09:52:00 PM 1 comments



Aku bukan nak berceramah mengenai kepentingan masa tapi nak bercerita tentang perangai aku  dalam menguruskan masa. Family aku amat faham dalam bab ni dan kadang2 aku nak tergelak bila kakak aku cuak kalau tanya pukul berapa nak ambil aku kat stesen ERL.hahaLaugh

Real Robot (.......I'm speechless)

Posted by Aftuz On 5/24/2010 04:37:00 PM 9 comments



2 minggu lepas,cikgu penasihat kelab kitaorang datang "Saya nak bagi barang,meh datang amik.".Aku pun join la ikut.Tengok-tengok.

Mindstorm:Alpha Rex

Posted by Aftuz On 5/18/2010 11:03:00 PM 22 comments

It's the 4th and the last challenges from Lego which is the humanoid type;Alpha Rex.

Well,maybe it's the coolest sample from Lego (and the most boast of from Lego). its also disappointing me with a lot of flaw part.Not to mention that Alpha Rex just dragging it legs to walk.Well,as I said before,it just samples and we must learn to accept it.If you've dissatisfaction with it,use your creativity and go make it yourself.That's what the Lego want actually.

Difficulty levels::bright-star::bright-star::bright-star:  Read more,:-)

Announcement:Mr.A dan Aftuz

Posted by Aftuz On 5/13/2010 09:07:00 PM 5 comments

Dulu sebelum aku ada blog aftuz.blogspot ni,aku ada blog lain.Oleh kerana blog tu saja suka2,aku guna nama samaran untuk mengelakkan dari dikenali.(Saya pemalu =_=) Jadi aku guna la nama Mr.A dengan gambar kucing ni.

Lepas tu,time aku buat blog ni,aku guna la nama nickname aku yang sebenarnya Aftuz di atas sebab2 tertentu.   (Read more,k)

MCR:Wiring

Posted by Aftuz On 5/12/2010 09:42:00 PM 4 comments


Hari ni takde buat apa-apa.Pasang wayar je.Haish,bunyi macam bosan je.Wiring penting,kalau tak macam mana kereta nak gerak.haha.
Jom kita tengok.(Read more,k)

Emergency Announcement:Hari Belia Negara 2010

Posted by Aftuz On 5/11/2010 04:27:00 PM 6 comments




Seperti yang dimaklumkan kat poster nih dalam

My life:Last week 4 May~16 May

Posted by Aftuz On 5/10/2010 05:09:00 PM 3 comments

Hm..dah  seminggu aku tak update blog.Banyak je benda yang nak diceritakan,tapi tak berkesempatan je.

Minggu lepas cuti seminggu, jadi aku pergi Golden Week Gathering kat Yamanashi.anjuran Ikatan Persaudaraan Islam Jepun(IPIJ).Ingatkan cuti ni, nak cover balik subjek yang sebelum ni,update blog..bla bla..tapi last2 habis macam tu je cuti aku kat gathering nih.haha.Tapi aku tak menyesal pun,sebab kawasan tu atas bukit,terpencil,line telefon kadang2 ada,kadang2 takde,jadi memang dapat berehat secukupnya.

Bunyi je perkataan "Islam" dalam (IPIJ) mesti ramai yang cuak tak nak pergi sebab takut kena basuh cukup2,skema atau anggap program ni program keagamaan yang berat2.Tapi takde pun,sama macam gambar pamplet kat atas,program ni program "fun-fun".Dijamin tiada yang akan stress.Crazy or Dizzy Eyed Emoticon


Selain dapat jumpa kawan2 yang susah nak jumpa,dapatla muhasabah diri,dan meningkatkan motivasi diri.Selain tu kalau ada benda yang tak faham mengenai

MCR:Sambung kerja

Posted by Aftuz On 4/29/2010 06:42:00 PM 7 comments

Huh,dah dekat sebulan aku tak buat projek MCR ni.Jadi yang masih baru tu,kalau tak faham apa benda MCR (Bukan My Chemical Romance ar..),pergi rujuk sini dulu

Sekejap je sebulan berlalu,last2 sedar tak sedar tinggal 3 bulan lagi sebelum match.Entah sempat ke tak,aku pun tak tahu la,tapi sekarang buat je la yang mana mampu.

Tapi aku pun malas gak nak buat nih,sebab dah fed up asyik bukak pasang tapi tak jadi2 gak.Bila nak gerak nih,aku pun tak tahu.Selepas dapat "teguran membina" dari senior semalam,akhirnya bersemangat la sikit aku nak buat,haha.

Jadi selepas berhempas pulas sampai pukul 10 mlm semalam (28 April),akhirnya nampak juga la bentuk sebiji kereta.

Free c++ programming tutorials

Posted by Aftuz On 4/28/2010 07:42:00 AM 3 comments

.
.
C++  programming language is popular and widely used for programming.If you don't want to miss it,here some of my suggestions.

Best website for learning free C++ tutorial

RoboOne:Special Report 21 Mac 2010

Posted by Aftuz On 4/26/2010 07:05:00 PM 7 comments

  

     Sorry la,dah dekat sebulan punya cerita dah.haha.Tak habis lagi la..Hari ke-3.Sape nak refresh tentang syarat pertandingan,cara tengok video ke,boleh la  baca kat entry sebelumnya.
Hari ke-3,boleh dikatakan match yang betul2 punya.Syarat pertandingan pun lagi ketat dan kompleks,berbanding RoboOne Light.

Lego robot:Color sorter&Catapult

Posted by Aftuz On 4/24/2010 05:33:00 PM 3 comments

Huh,tengah practice English.Jadi maybe ada salah grammar banyak.haha..dah berkarat dah.


The third challenge is to make the machines type.This time I made a color sorter machine that can sort different color balls and dispense them.For this, we'll learn how to utilize the color sensor ability
Difficulty levels::bright-star::bright-star::bright-star:
(Read more,ok)

Related Posts with Thumbnails