RoboOne itu apa?? (1)

Posted by Aftuz On 2/26/2010 09:25:00 PM 8 comments


RoboOne ialah pertandingan yang melibatkan robot humanoid sahaja.Dengan cerita lain,robot yang bergerak dengan 2 kaki sahaja yang boleh join match ni.Design bebas.Jadi bermacam jenisla diorang reka dan  guna benda canggih manggih untuk menang.RoboOne sekarang ada 5 jenis yang dipertandingkan iaitu

1.RoboOne
2.RoboOne Grand Prix
3.RoboOne Special
4.RoboOne Soccer
5.RoboOne in The Space(dalam rancangan)   (Read more,ok) Smile

RoboOne ada 2 peringkat.Peringkat pertama ialah pre-screening test untuk memastikan robot betul2 bersedia untuk battle.Robot mestilah boleh berjalan 10 langkah dalam 10 saat,dan boleh bangun dengan sendiri.Lepas tu,ada 2 minit untuk appeal robot masing2.Time tu kena buat demo tunjuk kelebihan robot korang.Hanya yang dapat markah tertinggi je boleh masuk ke peringkat ke-2.(Video-demo)

                     


 Peringkat ke-2 ialah masa untuk battle.Markah akan diberikan jika robot lawan dijatuhkan ataupun keluar daripada gelanggang.



                      

Maybe cara diorang berlawan kelakar lagi,tapi setiap tahun,cara diorang berlawan jadi makin hebat dengan rekaan baru.Contohnya macam dia ni.Dia gunakan pergerakan tangan untuk kontrol tangan robot dia agar dapat buat pergerakan yang susah.Ar..jangan kesah dengan budak tu..aku rasa bapak dia yang buatkan.. Mungkin bapak dia malu nak buat camtu ke..Ebil Laugh

                      

RoboOne GrandPrix(GP) lak hanya 8 hingga 12 peserta terbaik di setiap kawasan di Jepun je boleh join.Kira ni boleh dikatakan peringkat kebangsaaan.

Aku harap pertandingan ni boleh jadi macam ni.(Biarkan loading sampai habis,lompat ke minit yang ke-3.30)

                      

To be continued...

Categories:

8 Response for the "RoboOne itu apa?? (1)"

  1. ade plak sambungan..haih~
    teringat plak citer AI,errrrrrkkkkkk...nice template dude~
    mane amik????
    (=

  2. Mr.A says:

    Sebab pnjang ceritanya..jadi tunggu la yek..^ ^
    Citer AI robot ke?best gak citer tuh.
    Template lupa amik kat mna..just type kat google jeh..haha.

  3. Tekkaus says:

    Saya rasa kebanyakan peserta dari Jepun saje kan. :p

  4. Mr.A says:

    Yap..saya tak pernah nampak lagi peserta dari luar negara.

  5. from Nikel Khor

  6. aNoZ says:

    ni malaysia masuk juga ke eh? huhu

  7. Mr.A says:

    RoboOne tiada peringkat antarabangsa.Setakat ni ada kat Korea,Japan ngan Amerika(unofficial) je.

  8. kenwooi says:

    robots are cool! =D

    kenwooi.com

Related Posts with Thumbnails