RoboOne itu apa?? (1)

Posted by Aftuz On 2/26/2010 09:25:00 PM 8 comments


RoboOne ialah pertandingan yang melibatkan robot humanoid sahaja.Dengan cerita lain,robot yang bergerak dengan 2 kaki sahaja yang boleh join match ni.Design bebas.Jadi bermacam jenisla diorang reka dan  guna benda canggih manggih untuk menang.RoboOne sekarang ada 5 jenis yang dipertandingkan iaitu

1.RoboOne
2.RoboOne Grand Prix
3.RoboOne Special
4.RoboOne Soccer
5.RoboOne in The Space(dalam rancangan)   (Read more,ok) Smile

RoboOne:Dah Gerak Dah....

Posted by Aftuz On 2/26/2010 12:14:00 AM 1 comments

Hari ni,diorang dah boleh gerakkan robot tu dan start program beberapa pergerakan.:happy-wave:Nama pun diorang dah bagi: W Hyper.:cool: - Revamp Tapi tak boleh jalan lagi.Belajar bangun dulu.Happy Bouncer W Hyper,Ganbare!!

MCR:InfraRed(IR) sensor

Posted by Aftuz On 2/23/2010 05:06:00 PM 9 comments

Hari Jumaat lepas,aku pasang sensor.Hari ni baru sempat nak cerita.Tapi nak pasang,sekejap je.Dalam 2 jam,siap.

Untuk mengesan line putih(Kalau tak faham,baca sini),IRsensor ni antara part yang paling penting dalam MCR.Kiranya IRsensor bertindak sebagai mata untuk kereta.
Kalau tak,dia jadi macam kereta Dash je la,jalan suka hati dia je..Pig Riding
Kepada yang belum mengetahui IRsensor,
(Read more,ok) Smile

MCR itu apa?

Posted by Aftuz On 2/19/2010 04:17:00 PM 3 comments

Mesti ada yang blur,Micom Car Rally(MCR) tu apa benda sebenarnya.Jadi aku terangkan dulu la hari ini.
Micom berasal dari perkataan MIcro COMputer.
Korang ingat lagi tak benda ni? (Read more,o.k)Smile








MCR:Gear Box

Posted by Aftuz On 2/18/2010 08:51:00 PM 2 comments


Walaupun keseorangan,aku sambung gak la kerja semalam.Lagipun,benda ni untuk sorang je,bukan buat dalam team.Kira one man army la..haha.Hari ni sambung pasang gear box,tayar,motor.Kira aku pasang enjin kereta la hari ini.(Read more,o.k) Smile


RoboOne: New Face

Posted by Aftuz On 2/18/2010 07:45:00 PM 0 comments

Hari ini aku datang bilik,tengok seorang pun takde (Read more,o.k)Smile







RoboOne

Posted by Aftuz On 2/18/2010 12:18:00 AM 2 comments

Hari ni ada satu lagi team buat projek lain sebenarnya.Nama dia RoboOne.Aku tak join sebab nak tumpukan kat projek MCR aku.Lagipun benda ni lagi pening kepala.

Tu kepala dia.Kat belakang tu tangan dia.Sorry ar,aku tak sempat amik gambar,oleh kerana ada part tak berfungsi diaorang baraikan balik.(Read more,ok)Smile





Micom Car Rally (MCR)

Posted by Aftuz On 2/18/2010 12:05:00 AM 0 comments

Minggu lepas,aku dapat kotak misteri dari bos(president kelab ROBOCON.pasal kelab aku cerita kemudian).
Tengok.Ada nama aku lagi :D (Read more,o.k)Smile





Related Posts with Thumbnails