MCR:InfraRed(IR) sensor

Posted by Aftuz On 2/23/2010 05:06:00 PM 9 comments

Hari Jumaat lepas,aku pasang sensor.Hari ni baru sempat nak cerita.Tapi nak pasang,sekejap je.Dalam 2 jam,siap.

Untuk mengesan line putih(Kalau tak faham,baca sini),IRsensor ni antara part yang paling penting dalam MCR.Kiranya IRsensor bertindak sebagai mata untuk kereta.
Kalau tak,dia jadi macam kereta Dash je la,jalan suka hati dia je..Pig Riding
Kepada yang belum mengetahui IRsensor,
(Read more,ok) Smile




IR sensor berfungsi dengan mengesan gelombang spektrum cahaya..Jadi ia banyak digunakan untuk mengesan pergerakan atau mengesan jumlah cahaya.Contohnya seperti ini.





Jadi kepada siapa yang takut2 nak pergi tandas sebab gelap tu..:panic:boleh la guna ye.Yang ini,kat tempat parking kereta.




Pendekkan cerita,infrared sensor ada 2.Satu pemancar dan satu penerima.Line putih akan memantulkan cahaya infrared dan akan dikesan oleh penerima.Manakala line hitam tidak akan memantulkan cahaya infrared.



Contohnya seperti gambar ni.Apabila tiba tiba "penerima" infrared sensor mengesan cahaya infrared,maknanya kereta dah masuk kawasan putih (lari dari haluan) dan akan mengubah haluan untuk mengikut line hitam itu balik.

Sama gak konsepnya kalau guna line putih dan lantai(background) hitam.






Ok..sekarang start buat kerja..huhu













Macam biasa,gunakan sensor yang disahkan oleh MCR.kira sensor racing la nih.:cool: - Revamp


LED ngan IR sensor ada positif,negatif dia..jadi kena pastikan kutub dia dulu.











Gambar dari belakang.Ini pemancar IR sensor.cahaya infrared ni kita takkan nampak.Siapa boleh nampak dengan mata kasar,kira memang hebat la.Boleh jadi superman.supermanhaha

Kalau nak tengok cahaya infrared tu macam mana,ambil remote tv,kat bahagian atas tu ada macam lampu LED.sambil tekan butang remote,tengok lampu tu melalui kamera digital.Guna kamera handset pun boleh gak.


Ok.dah siap!!Crank Dat -Supaman Dance-

Yang warna biru tu,perintang boleh ubah untuk mengawal sensitiviti infrared sensor.
LED merah untuk mengenal pasti infrared sensor yang mana mengesan line putih.
Yang segi empat hitam dan ada rod kat dalam tu ialah connector untuk sambungkan ke cip microcontroller

*Cip microcontroller macam otak la kot.Fungsi dia untuk memproses data dan memberi arahan.

Categories:

9 Response for the "MCR:InfraRed(IR) sensor"

  1. eh banyak emoticon :D
    kesini gan kalo mau lebih banyk lagi www.mocute.com

    makasih ya...

  2. IR sensor ni sama x cm LDR sensor?

  3. Mr.A says:

    Kegunaannya ada yang sama tapi cara dia "bekerja" tak sama

  4. huhu bagus2 info yg baru... salam singgah~! :)

  5. Blog yang kemas dan menarik.Nak tanya, IR sensor tu you buat sendiri ke atau mmg dia siap macam kit?kat mana bleh dapat ek?

  6. Aftuz says:

    tq.ar...yang ni beli dah siap2.haha.kalau nak ada jual kit kat kedai letrik ke dlm RM30 kalau tak silap.

  7. Anonymous says:

    dasat....bro boleh bagi litar ngan senarai komponen tuk projet ni tak..email kat ryzalkapak@yahoo.com....tq

  8. andika says:

    prinsip kerja nya infra red bng gimana

  9. andika says:

    prinsip kerja nya infra red bng gimana

Related Posts with Thumbnails